Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Přihlašovadlo
7 (maximum: 20)7 / 20
Seznam účastníků
Odhlášení z akce
Vaše ID:*

Vaše heslo:*
(ID i heslo Vám přišlo emailovou zprávou)
* povinné

Nejkrásnější sbírka – Moravský kras

(aktualizováno 3.4. 2024)
Zpráva » Informace
Moravský kras – slovy klasika Míly Nevrlého „Kraj vodního podzemí, jedna z největších přírodních pozoruhodností někdejší obrovské rakouské říše“. Nevelká vápencová oblast protkaná hlubokými soutěskami a nenápadnými potoky, které tajuplně mizí v propastech, protékají temnými klikatými podzemními sifony a jeskyněmi, aby o pár kilometrů dál zase vyvěraly na povrch, kraj úchvatných krápníkových jeskyní a hlubokých propastí i nenápadných zrádných závrtů. Oblast osídlená odvážnými lovci medvědů a mamutů již v dobách, kdy prapraděd praotce Čecha teprve sbíral houby kdesi daleko na pravýchodě…
 
Celý víkend se budeme pohybovat v CHKO nebo v bezprostřední blízkosti CHKO, takže počítejte pouze s bivakováním (ne stany) a vařením na vařiči (ne na ohni). Možnost večerního posezení u ohně bude záviset na trase, na které se v průběhu soboty domluvíme. Nebo raději romanticky přespíme v jeskyni jako naši pravěcí předkové (tma, blatíčko, prach všude, louže a kapající voda)? Bude-li nám štěstí přát, mohli bychom vidět barevné čolky, smaragdové ještěrky, různé druhy netopýrů, sokoly, bělostné okrotice a další orchideje nebo i zlatohlavé lilie…
 
Sraz budeme mít v pátek 10. 5. 2024 večer v Křtinském lomu (cca 1 km na sever od obce Křtiny, viz mapka). Kdo má možnost dorazit už dříve, tak si dáme sraz už v 15 h na vlakovém nádraží Adamov – zastávka (pozor, o 2 km blíž/dál je žel. stanice Adamov) a vyrazíme pěšky kolem ikonické pravěké Býčí skály do Křtin, kde se zájemci mohou podívat na jeden z nejvýznamnějších tuzemských poutních kostelů od věhlasného Santiniho.
 
V sobotu se pak můžete těšit na výpravu kolem jeskyní, bílých skal a barevných lomů, propastí, propadání, vývěrů, větrných mlýnů a mnoha dalších různorodých zajímavostí. Samozřejmě nemineme ani největší propast ve střední Evropě, bájnou Macochu. Navečer se někam uklidíme na nocleh (podle toho, kolik nás bude).
 
V neděli bych pak doporučovala navštívit některou z místních věhlasných krápníkových jeskyní, přístupné jsou v dostupném okolí hned čtyři – Punkevní, Kateřinská, Balcarka a Sloupsko-šošůvské jeskyně. Každá je něčím „nej-“ a jedinečná, tak je to asi jedno, stalagmity, stalagtity a stalagnáty jsou tady prostě všude… Kdo ještě nikdy nebyl v Punkevních, tak je to zážitek – dostanete se na dno Macochy a splujete si podvodní řeku Punkvu (cena do 320 Kč). Ale je to turistická atrakce, takže tam bude hodně lidí a bylo by potřeba objednat si vstupenky předem, zvlášť pokud by nás šla celá skupina. V ostatních jeskyních (cena 140 – 200 Kč/os.) je situace trochu klidnější, ale pokud by nás bylo víc než 10, tak bych raději také koupila vstupenky předem. Pokud se domluvíme, že do jeskyní společně nepůjdeme, budeme v poklidu pokračovat soutěskami nebo nad nimi tak, abychom před 16. h skončili na vlakovém nádraží v Blansku (trať Brno – Česká Třebová – Praha). Solitérní zájemci o prohlídku jeskyní mohou v neděli vyrazit i po vlastní ose.
 
Celá trasa má cca 33 – 45 km (včetně volitelných pátečních 11 km), podle toho, jak se rozhodneme. Začátek (do Křtin) a konec (do Blanska ze Skalního mlýna nebo ze Sloupu) se dá přiblížit i autobusem.
 
Jak se dostat do Křtin: buď z Adamovažel. stanice (odjezd 15.49, 16.55, 18.55, 23.00) nebo z Brna ze Staré osady (Stará osada = konečná šaliny 2 z hl. nádr. nebo cca 6 min pěšky z vlakové zastávky Brno – Židenice) autobusem č. 201 směr Jedovnice.
Pokud by jel někdo na Moravu autem, doporučuji nechat jej v závěrečném Blansku a na začátek naší trasy dojet z Blanska do Adamova vlakem nebo do Křtin autobusem (s přestupem v Jedovnicích).
 
Do přihlašovadla prosím do poznámky napište, a) jestli budete v pátek v 15 h na srazu v Adamově – zastávka nebo jestli dorazíte po vlastní ose až do Přírodní památky lom Křtiny, b) jestli máte zájem navštívit libovolnou krápníkovou jeskyni, c) jestli máte zájem přímo o Punkevní jeskyně. Podle počtu zájemců to doladíme.
 
Tak se budu těšit, Maqiyémi – Kamila Lunerová
 
fotofotofotofoto

Komentáře, diskuze

17.4. 2024 18:20
Lída
Pojede někdo z Prahy? Lucko, napiš mi, prosím, jestli bychom mohly jet společně. Díky. Lída

Kolik je dva plus jedna ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Tomáš Koubek Okeya1
Ludmila Kysilková1a) Adamov nebo Křtiny - upřesním, b) a c) spíš venku, nebo podle většiny
Pavlína Hlaváčová - Tawasentha1a) pravděpodobně až Křtiny b) a c) raději budu venku, v jeskyních jsem už byla mnohokrát
Kamila Lunerová Maqiyémi1a) Adamov b)/c) podle většiny, se vším souhlasím :-)
Lucka Vaňková1
Helena Nováčková1
Jaroslav Šťastný Aki1Budu v 15 h na zastávce Adamov, jinak za mne Punkevní jeskyně.
celkem:7 

Přihlášení na akci

Celé jméno + přezdívka: *
Email: *
Upozornit na emailu:
(více adres oddělte čárkou)
Telefon:

Hlásíte se jako: *
Zvolte kmen: *
Poznámka: