Garanti: Iva Jurkovičová - Olowanteča; Kateřina Pejšová - Lasík; Petr Vilhelm - Willy
Během plnění těchto činů ti nikdo nesmí radit, můžeš však pracovat podle receptů v kuchařkách nebo podle svých poznámek.
VL + ML
1. HOSPODAŘENÍ V DOMÁCNOSTI
Naplánuj jídelníček (snídaně, oběd, večeře) pro alespoň 3 osoby na 7 dní (nemusí být za sebou). Osobně sestav seznam nákupů, prováděj všechny nákupy pro tyto dny a veď účet toho, co jsi nakoupilČIN
Veď hospodaření pro alespoň 3 osoby po dobu 1 měsíce15). Zapisuj úplně všechny příjmy a výdaje rodiny. Naplánuj po týdnech jídelníček pro všechna jídla, která se budou připravovat doma a rozhoduj o tom, jaké potraviny se nakoupí. Sám se zúčastni všech nákupůVELKÝ ČIN
15)Měsíc: 1 měsíc – např. od 18. 2. do 17. 3. atd.
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G1 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G1
2. PŘÍPRAVA A PODÁVÁNÍ JÍDLA
Připravuj a servíruj pro alespoň 3 osoby po dobu 7 dní 3 jídla denně – snídaně, obědy, večeře (nemusí být za sebou). Z poloviny mohou být použity různé polotovary25)ČIN
Připrav a servíruj 5 slavnostních jídel pro 3 osoby. Každé jídlo bude obsahovat tyto chody: předkrm, polévku, hlavní jídlo, salát či kompot a moučník. Nelze používat polotovary25). Veškerý nákup i úklid kuchyně proveď sámVELKÝ ČIN
25)Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
40)Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Uvař různé výživné polévky. Nelze použít žádné polotovary25) ani polévkové koření či masox. Mraženou či nakládanou zeleninu můžeš výjimečně použít jen pokud není na trhu tato zelenina v čerstvém stavu.
7 druhů polévekČIN
15 druhů polévekVELKÝ ČIN
25)Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
40)Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G3 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G3
4. ZELENINOVÁ JÍDLA A SALÁTY
Připrav různá zeleninová jídla a saláty pro alespoň 3 osoby. Můžeš použít libovolné přílohy, základem však musí být pokaždé jiný druh čerstvé zeleniny nebo luštěniny:
3 saláty a 3 teplá jídla z nejméně 6 druhů zeleniny či luštěninČIN
6 salátů a 6 teplých jídel z nejméně 12 druhů zeleniny či luštěninVELKÝ ČIN
Brambory se počítají jako příloha, ne jako zelenina.
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G4 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G4
5. PEČENÍ Z NEKYNUTÉHO TĚSTA
Sám připrav a vyrob50) z mouky a dalších surovin40):
a) bábovku + koláč, dohromady z min. 0,5 kg mouky;
b) 3 různé druhy zákusků či dortů (s náplní nebo polevou – celkem 1,5 kg);
c) 3 druhy cukroví (celkem 1,5 kg).
1 podmínkaČIN
2 podmínky, z toho 1 pouze ze základních surovin53)VELKÝ ČIN
40)Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
25)Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
50)Vyrob: rozumí se výroba z materiálů, které je možno koupit i v obchodě, není-li stanoveno jinak. Nelze vyrábět ze stavebnice či polotovarů, umožňujících sestavením vznik jednoznačně definovaného výrobku.
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Připrav a upeč sám ze surovin40) a droždí či kvásku:
a) chléb z 1 kg mouky;
b) housky (rohlíky) z 1/2 kg mouky;
c) koláč z 1/2 kg mouky;
d) buchty z 1/2 kg mouky;
e) lívance (vdolky) z 1/2 kg mouky;
f) vánočku z 3/4 kg mouky.
2 podmínkyČIN
4 podmínky, z toho 1 pouze ze základních surovin53)VELKÝ ČIN
40)Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
25)Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Sám připrav ze surovin40) a servíruj v množství pro 4 osoby:
a) zmrzlinu; b) nepečený dort; c) nepečené cukroví; d) aspik či jiný slaný nepečený výrobek.
1 podmínkaČIN
2 podmínky, z toho 1 pouze ze základních surovin53)VELKÝ ČIN
40)Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
25)Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
53)Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko. Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Nasuš 3 druhy ovoce či zeleniny, celkem 1,5 kg (po usušení)ČIN
Nasuš 6 druhů ovoce či zeleniny, celkem 3 kg (po usušení)VELKÝ ČIN
Nelze použít automatickou sušičku.
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G8 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G8
VL
9. DŽEMY, MARMELÁDY, POVIDLA
Připrav: a) džemy; b) marmelády; c) povidla. U každé podmínky výrobky nejméně ze 2 různých druhů ovoce o celkovém objemu sklenic 3,5 l.
1 podmínkaČIN
2 podmínkyVELKÝ ČIN
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G9 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G9
10. NÁPOJE
Připrav:
a) sirupy;
b) mošty;
c) džusy.
U každé podmínky výrobky ze 2 různých druhů ovoce o celkovém objemu 2 l.
1 podmínkaČIN
2 podmínkyVELKÝ ČIN
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G10 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G10
11. SBĚR PLODŮ
Sám nasbírej v přírodě 3 druhy divoce rostoucích plodů od každého 1,5 l v syrovém stavu a zpracuj je zavařením na kompoty či zavařeninu. Navíc nasbírej 3 kg hub, zčásti je nalož a zčásti nasušČIN
Nasbírej takto 6 druhů plodů a navíc 6 kg hubVELKÝ ČIN
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G11 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G11
12. VÝROBA POTRAVIN
Vyrob50):
a) sádlo 1 kg + máslo 1/4 kg;
b) tlačenku 1,5 kg;
c) jogurt 1 l (nelze použít jogurtovač) + tvaroh 1 kg;
d) těstoviny 1,5 kg;
e) uzeniny 1,5 kg;
f) uzené maso 1,5 kg.
2 podmínkyČIN
4 podmínkyVELKÝ ČIN
50)Vyrob: rozumí se výroba z materiálů, které je možno koupit i v obchodě, není-li stanoveno jinak. Nelze vyrábět ze stavebnice či polotovarů, umožňujících sestavením vznik jednoznačně definovaného výrobku.
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G12 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G12
13. ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
Připrav a zavař:
4 druhy ovoce, celkový objem sklenic 10 lČIN
8 druhů ovoce, celkový objem sklenic 15 l a dále připrav 1 l rosolu, 1 l klevely nebo proslazené (kandované) ovoce (hmotnost po usušení 1 kg) od 1 druhuVELKÝ ČIN
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G13 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G13
14. ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINY
Připrav a zavař:
4 druhy zeleniny, celkový objem sklenic 10 lČIN
8 druhů zeleniny, celkový objem sklenic 15 l a dále nalož 5 kg kysaného zelí či jiné zeleninyVELKÝ ČIN
Sdílej odkaz na toto Orlí pero:
Pošli znění 4G14 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4G14
15. ZPRACOVÁNÍ MASA
Od každého uvedeného masa: hovězí, telecí, jehněčí, vepřové, ryby, drůbež, zvěřina, králík, vnitřnosti připrav vždy 2 odlišně zpracovaná hlavní jídla a naservíruj je pro 3 osoby s libovolnou přílohou.