www.woodcraft.cz STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR
 
‹ Zpět

4J Táborové vaření

Garanti: Jiří Macek - Čiksika; Petr Vilhelm - Willy

Během plnění těchto činů ti nikdo nesmí radit, můžeš však pracovat podle receptů v kuchařkách nebo podle svých poznámek.
VL + ML

1. CHLÉB LESA

  • Urči u nás v přírodě46) 24 druhů4) divokých rostlin, které mají jedlé kořeny, listy, plody nebo oříšky. Popiš, jakým způsobem je lze upravit k jídlu tak, abys s nimi mohl výrazně zpestřit jídelníček (nepočítají se čaje a koření). Jídla s použitím 12 druhů4) divokých rostlin skutečně připravČIN
  • Uvař sám na ohni při táboření 6 naprosto odlišných sytých jídel pro 2 osoby. Základem jídla musí být alespoň z poloviny různé divoké rostliny, které jsi nasbíral. Jako přísady můžeš použít pouze základní suroviny: tuk (olej), mléko, vejce, mouku, sůl, cukr. Při přípravě jídel musí být použito celkem 1/2 kg mouky, kterou jsi sám vyrobil z materiálu získaného ve volné přírodě (ze žaludů, oddenků orobince apod.)VELKÝ ČIN

4) Druh: živočich či rostlina určená rodovým i druhovým jménem (např. sasanka hajní, konipas bílý; nestačí jen sasanka nebo konipas).
46) Urči v přírodě: urči v přírodě30), 31) druh/zástupce a popiš základní charakteristické poznávací znaky tak, aby bylo zřejmé, že si nemůžeš jednotlivé exempláře splést.
30) Příroda (1): prostředí mimo vnitřní prostory lidských obydlí přímo určené k bydlení živočichů (hnízdění vlaštovek, rehků, kalousů apod. v budovách se považuje za hnízdění v přírodě), nelze tedy za čin považovat pozorování hnízdění např. exotických ptáků v kleci nebo ve voliéře, byť by byla mimo budovu.
31) Příroda (2): přirozené prostředí výskytu rostlin, nerostů apod.; nelze tedy za určování v přírodě považovat např. určování rostlin pěstovaných v parcích, truhlících, květináčích apod., pokud není přímo u činu určeno jinak.
Pošli znění 4J1 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J1

2. PEČENÍ CHLEBA

V přírodě sám zadělej a upeč kynutý chléb (chleby) z 1 kg mouky, můžeš použít kvásek či droždí. Sám si pořiď potřebné množství vhodného dřeva a po celou dobu se starej o oheň:
a) v peci z jílu či kamení (pec nemusíš stavět sám);
b) v odrazové peci („reflektor“) či s pomocí pánve;
c) v holandské peci nebo pod kotlíkem.
  • 1 podmínkaČIN
  • 2 podmínkyVELKÝ ČIN
Pošli znění 4J2 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J2

3. SUŠENÍ MASA

Sám připrav pro skutečné použití:
  • 1 kg sušeného masa (hmotnost po usušení)ČIN
  • 2 kg pemikamu; přísady (ovoce, lesní plody) sám nasbírej a nasušVELKÝ ČIN
Nelze použít automatickou sušičku. Použitý postup musí zaručit naprostou zdravotní nezávadnost masa.
Pošli znění 4J3 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J3

4. TÁBOROVÝ KUCHAŘ

  • Sám obstarávej při 2denním táboření veškeré vaření pouze ze surovin40) pro 6 osob (2× snídaně, 2× oběd, 2× večeře); z toho 2 jídla pouze ze základních surovin53). Naplánuj pestrý jídelníček, rozepiš potraviny a jejich množství a proveď celý nákup. K přípravě použij ohniště a běžné tábornické nádobíČIN
  • Sám obstarávej na táboře veškeré vaření 12 různých jídel pouze ze surovin40) pro 10 osob (4× snídaně, 4× oběd, 4× večeře – nemusí být za sebou); z toho 4 jídla pouze ze základních  surovin53). Jídla si sám naplánuj, rozpočítej množství potravin. K přípravě použij ohniště či táborová kamna a běžné táborové nádobí. Po jídle po sobě ukliď kuchyň a umyj nádobíVELKÝ ČIN
ML: Nejvýše ve dvojici5) obstarávej při 2denním táboření...

5) Dvojice (trojice, čtveřice): je-li uvedeno „ve dvojici“ („v trojici, čtveřici“), můžete za daný výkon získat čin oba (tři, čtyři), podílíte-li se o veškerou práci rovným dílem.
40) Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
25) Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
53) Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko.  Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
53) Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko.  Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Pošli znění 4J4 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J4

5. VAŘENÍ BEZ NÁDOB

  • Sám uvař bez hrnců nebo jiných nádob či alobalu stravitelné jídlo složené z masa, zeleniny a přílohy (brambory, placky, …)ČIN
  • 3 taková jídla, každé jiné a vždy alespoň pro 3 osoby, z toho 1× v tzv. Setonově hrnciVELKÝ ČIN
Pošli znění 4J5 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J5

6. VAŘENÍ NA OHNI

Sám uvař na ohništi různá sytá jídla pro alespoň 2 osoby. Smíš použít jen běžné tábornické nádobí. K vaření využij jen suroviny40) / základní suroviny53).
  • 4 jídla ze základních surovin a 8 jídel ze surovinČIN
  • 8 jídla ze základních surovin a 16 jídel ze surovinVELKÝ ČIN
ML: Sám uvař na ohništi 8 různých sytých jídel ... ze surovin

40) Suroviny: kromě základních surovin53) mohou být použity i předzpracované suroviny, pro něž je ale charakteristické, že je nutno je dále upravovat, vařit apod. (např. sušené mléko, těstoviny, rajský protlak, marmeláda, rohlík na strouhanku, kypřící prášek, …). Nelze používat polotovary [viz heslo polotovary25)].
25) Polotovary: směsi a předzpracované potraviny připravené pro usnadnění vaření (polévky v sáčku, konzervy, těsta v prášku, koupené kořenící směsi, kečup, připravená mražená jídla, …) [viz hesla suroviny40) a základní suroviny53)].
53) Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko.  Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
53) Základní suroviny: čerstvé ovoce, zelenina, brambory, houby; ořechy a semena; mouka, krupice, ovesné vločky; luštěniny, rýže, další obilniny; med, cukr, sůl; špek (slanina), sádlo, olej, máslo; kakao; čerstvé maso; soda, škrob, droždí (čerstvé); vajíčka; koření (pouze jednodruhová), látky k ochucení (víno, pivo, rum), kokos (strouhaný); smetana, mléko.  Dále sem mohou patřit zakysané a upravené mléčné výrobky (tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, tvrdý sýr, …), pro něž platí: Pro činy skupiny 4G (plnění doma) je doporučeno tyto výrobky si vyrobit sám z mléka. Pro činy skupiny 4J (plnění na táboření) mohou být použity suroviny koupené.
Pošli znění 4J6 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J6

7. VAŘENÍ VODY NA ČAS

Uvař sám 1 litr vody v nezakryté nádobě; k dispozici máš jen 1 nerozštípané poleno, sekyrku, zápalky, nádobu. Čas se počítá od chvíle, kdy začneš štípat poleno do chvíle varu (celý povrch bublá):
  • za 14 minutČIN
  • za 10 minutVELKÝ ČIN
ML: za 16 minut
Pošli znění 4J7 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J7

8. TÁBOROVÁ PEC

  • Sám vybuduj ve volné přírodě jednoduchou pec z jílu či kamení, ve které je možno péci chlébČIN
  • Sám postav na tábořišti velkou kvalitní pec z jílu či kamení tak, aby posloužila 6×, z toho 2× v ní peč sám, pokaždé něco jinéhoVELKÝ ČIN
Pošli znění 4J8 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J8

9. VAŘENÍ VODY BEZ NÁDOB

Uvař:
  • 1 litr čaje, aniž použiješ kovové či kupované nádobyČIN
  • 1 litr polévky, aniž použiješ kovové či kupované nádoby. K vaření použij pouze maso, čerstvou zeleninu, sůl a koření (ne masox apod.)VELKÝ ČIN
Vše, co budeš potřebovat k uvedení vody do varu, si obstarej sám.
Pošli znění 4J9 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J9

VL

10. PŘEŽITÍ V PŘÍRODĚ

Přežij v přírodě mimo dosah lidské civilizace. Potravu si obstarávej jen z toho, co získáš v okolním prostředí. Při táboření43) nesmíš mít s sebou žádné potraviny kromě soli a malého množství tuku. O svém stravování podej písemnou zprávu.
  • 3 dny za sebouČIN
  • 5 dny za sebouVELKÝ ČIN

43) Táboř (1): přespi v přírodě ve stanu, přístřešku, pod širákem, v jeskyni apod. – ne v chatě, srubu či seníku. Nepočítá se spaní v autokempu.
Pošli znění 4J10 na e-mailovou adresu:
Nahlaš chybné znění u OP 4J10