Podle historického výkladu je Škaredá středa dnem, kdy Jidáš zradil Ježíše. Jidáš Iškariotský byl jedním z 12 Kristových učedníků. V tento den měl Jidáš údajně Ježíše zradit a prodat jej za 30 stříbrných, ty si ale neužil, protože se kvůli špatnému svědomí později oběsil. Podle legendy se na Ježíše škaredil a odtud pochází právě přívlastek tohoto dne.
Kromě toho, že si věřící v tento den připomínají Jidášovu zradu, připadá na Škaredou středu řada dalších zvyků. Pověry říkají, že základem je, abyste se v tento den nemračili, neškaredili. Jinak vám to prý zůstane. Zatímco se na Modré pondělí začínalo uklízet a na Šedivé úterý se vymetaly pavučiny z koutů, o Škaredé středě by se měly vymést saze z komína. Odtud přízvisko “Sazometná”.
Co by v tento den měly udělat hospodyňky? Nejlepší by bylo upéct Jidáše a jak na ně Vám prozradí Awanyanka z kmene Walden. Toto sladké medové pečivo má tvar smyčky a připomíná tak Jidášovu zradu a smyčku na jeho oprátce poté, co se oběsil.
Děkujeme za inspiraci:-)!
Zvládli jsme to z pohankové mouky bez mléka a másla, takže nejsiu tak nadýchané, ale zato je může i náš strašně alergický potomek:-)!
Zdravíme do Horoměřic.
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost.
Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.