Uzení na Bobřím hradě
Propásli jste loni tuto možnost, nebo se vám líbila natolik, že byste to chtěli zkusit znova? Jeďte s námi na uzení vlastnoručně vyrobených sýrových a mastných výrobků - čin 4G12. Přijeďte na lednový uzenářský víkend na Bobří hrad!
O víkendu 24. – 26. 1. 2025 můžete přijet na Bobří hrad vyzkoušet si vyrobit vlastní klobásy. K tomu vám stačí dovézt si s sebou vlastní ochucenou masovou směs (nejlepší recepturu si jistě každý rád dohledá nebo vymyslí sám), ostatní nutné potřeby budou zajištěny ze zdrojů Velké lože a kmene Jezerní lidé (zač jim moc děkuji). Udírna pojme jen určité množství klobás, proto je množství omezeno na cca 1–1,5 kg masové směsi na účastníka (při počtu 20 udičů).
Během soboty co nejdříve nadijeme klobásy, připravíme sýrové směsi, nebo jen pověsíme naložený bůček, roztopíme a naplníme udírnu a než to bude hotové, bude dost času i na nějaké venkovní aktivity s ohledem na počasí. Sledujte předpověď – bude-li led, vezměte si s sebou brusle (a hokejku?), bude-li dost sněhu, přibalte si běžky. A kdo pobere, tak i hudební nástroje nebo knížku, kterou byste rádi představili a doporučili ostatním.
Jak se dostat na místo: Bobří hrad leží na břehu Velkého sklenského rybníka na Vysočině, necelé 3 km od žel. stanice Sklené nad Oslavou (trať Brno – Žďár n. Sáz.) – 2 km po červené a pak doleva po cyklostezce kolem pole až ke srubu, viz mapka (https://mapy.cz/s/bedavameka). U srubu není moc míst na parkování, takže pojedete-li autem, domluvte se několik lidí dohromady, v případě sněhové nadílky může být cesta neprůjezdná nebo jen se sněhovými řetězy, proto by bylo lepší nechat auto na nádraží ve Skleném n. Osl. a dojít ke srubu pěšky. A nejlepší by bylo dojet vlakem.
Ubytování: Na srubu je 22 postelí, akce je proto omezena na 22 osob. Budete potřebovat vlastní spacák, přezůvky, ideálně čelovku. Není tu ani elektřina ani koupelna, suché WC je venku.
Jídlo: V sobotu a v neděli bude přes den k dispozici hustá polévka nebo podobné plnivo a čaj nebo kafe. Dovezte si vlastní pečivo, snídaně a něco dobrého ke kávičce a na zobání na švédský stůl k večeři. A samozřejmě surovinu na výrobu klobás (cca 1–1,5 kg max).
Cena: 350 Kč,-/os.
Tak se budu těšit na vás i na vaše produkty!
S modrou oblohou, Martin Pejša – Medvěd