Moc se těším s vámi těším na plněnění činu 4G12
Láska k jatečním zvířátkům vede ke splnění činu 4G12
Můj recept z minulého roku na klobásy…
Suroviny:
• 2kg plecko + 1 až1,3 kg bůčku (záleží, jak je tučný)
• Na to 55–60 g soli (případně pragandy, když dáváš pragandu, nemusíš pak curk, a pravidlem je 18-20g soli1kg díla)…
• Kávovou lžičku cukr moučka
• Česnek (hodně dle chuti 40–50 g) - raději míň a pak přidat....
• Pepř 5–7 g (mletý a zase dle chuti)
• Paprika být nemusí, záleží, co se chce vyrobit. Jinak nepálivou 15 g a pálivé od 5 do 15 g...
• Ledovou vodu 0,3 (z mrazáku…)
• Jo kmín, celý, nebo mletý cca 7-10 g, dávám míň…
• Případně je možné přidat medvědí česnek – dávám malou hrst na kg, nebo trochu sýra na malé kostičky nakrájet…
Postup:
• Nakrájet maso, nebo pomelte na největší sajbě…
• Nasolit řádně promícháme, dat do lednice a zakrýt folii, nebo čímkoliv…
• Druhý den si na 2 hodiny dopředu dat vodu do lednice, mrazáku…
• Klidně maso před míchání dej na holku do mrazáku- jen hlídejte ať ti úplně nezmrzne- ale aby bylo ledové…
• Pak maso vyndat, přidat koření + půlku vody a míchat (ruce budou bohužel bolet a studit), maso musí být pořád ledové vodu doleva a míchat a míchat, dokud maso nebude lepit na ruku (pustí bílkovinu) …
• To koření dávej postupně a normálně ochutnej;). Kdybys si nebyl jist, den kousíček na pánev a pak ochutnejte a případně si přidej dle chuti…
• Pak do lednice a další den…
• Pak narazit a pozor!! Musí oschnout, nejlépe večer narazit, vyvěsit na hůlku od sebe a v pokojové teplotě nechat do rána…
Ráno do udírny:
• Prvně jen teplo cca 50 °C asi 2hodiny – střevo se musí sušit…
• Pak teprve kouř a 50 °C držet dle tloušťky cca 5-6 hodin…
• Pak 75 °C na cca 2–4 hodiny…