Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR
Přihlašovadlo
9 (maximum: 22)9 / 22
Seznam účastníků
Odhlášení z akce
Vaše ID:*

Vaše heslo:*
(ID i heslo Vám přišlo emailovou zprávou)
* povinné

Uzení na Bobřím hradě 2025

(aktualizováno 8.1. 2025)
Zpráva » Pozvánka

Uzení na Bobřím hradě

Propásli jste loni tuto možnost, nebo se vám líbila natolik, že byste to chtěli zkusit znova? Jeďte s námi na uzení vlastnoručně vyrobených sýrových a mastných výrobků - čin 4G12. Přijeďte na lednový uzenářský víkend na Bobří hrad!
 
O víkendu 24. – 26. 1. 2025 můžete přijet na Bobří hrad vyzkoušet si vyrobit vlastní klobásy. K tomu vám stačí dovézt si s sebou vlastní ochucenou masovou směs (nejlepší recepturu si jistě každý rád dohledá nebo vymyslí sám), ostatní nutné potřeby budou zajištěny ze zdrojů Velké lože a kmene Jezerní lidé (zač jim moc děkuji). Udírna pojme jen určité množství klobás, proto je množství omezeno na cca 1–1,5 kg masové směsi na účastníka (při počtu 20 udičů).
 
Během soboty co nejdříve nadijeme klobásy, připravíme sýrové směsi, nebo jen pověsíme naložený bůček, roztopíme a naplníme udírnu a než to bude hotové, bude dost času i na nějaké venkovní aktivity s ohledem na počasí. Sledujte předpověď – bude-li led, vezměte si s sebou brusle (a hokejku?), bude-li dost sněhu, přibalte si běžky. A kdo pobere, tak i hudební nástroje nebo knížku, kterou byste rádi představili a doporučili ostatním.
 
foto
 
Jak se dostat na místo: Bobří hrad leží na břehu Velkého sklenského rybníka na Vysočině, necelé 3 km od žel. stanice Sklené nad Oslavou (trať Brno – Žďár n. Sáz.) – 2 km po červené a pak doleva po cyklostezce kolem pole až ke srubu, viz mapka (https://mapy.cz/s/bedavameka). U srubu není moc míst na parkování, takže pojedete-li autem, domluvte se několik lidí dohromady, v případě sněhové nadílky může být cesta neprůjezdná nebo jen se sněhovými řetězy, proto by bylo lepší nechat auto na nádraží ve Skleném n. Osl. a dojít ke srubu pěšky. A nejlepší by bylo dojet vlakem.
 
Ubytování: Na srubu je 22 postelí, akce je proto omezena na 22 osob. Budete potřebovat vlastní spacák, přezůvky, ideálně čelovku. Není tu ani elektřina ani koupelna, suché WC je venku.
 
Jídlo: V sobotu a v neděli bude přes den k dispozici hustá polévka nebo podobné plnivo a čaj nebo kafe. Dovezte si vlastní pečivo, snídaně a něco dobrého ke kávičce a na zobání na švédský stůl k večeři. A samozřejmě surovinu na výrobu klobás (cca 1–1,5 kg max).
 
Cena: 350 Kč,-/os.
 
foto
fotofoto
 
 
Tak se budu těšit na vás i na vaše produkty!
 
S modrou oblohou, Martin Pejša – Medvěd

Komentáře, diskuze

12.1. 2025 23:22
Václav Svoboda Coral
Moc se těším s vámi těším na plněnění činu 4G12
13.1. 2025 16:38
Václav Svoboda Čhantékič´un
Láska k jatečním zvířátkům vede ke splnění činu 4G12
14.1. 2025 13:54
Martin Pejša Medvěd
Můj recept z minulého roku na klobásy…
Suroviny:
• 2kg plecko + 1 až1,3 kg bůčku (záleží, jak je tučný)
• Na to 55–60 g soli (případně pragandy, když dáváš pragandu, nemusíš pak curk, a pravidlem je 18-20g soli1kg díla)…
• Kávovou lžičku cukr moučka
• Česnek (hodně dle chuti 40–50 g) - raději míň a pak přidat....
• Pepř 5–7 g (mletý a zase dle chuti)
• Paprika být nemusí, záleží, co se chce vyrobit. Jinak nepálivou 15 g a pálivé od 5 do 15 g...
• Ledovou vodu 0,3 (z mrazáku…)
• Jo kmín, celý, nebo mletý cca 7-10 g, dávám míň…
• Případně je možné přidat medvědí česnek – dávám malou hrst na kg, nebo trochu sýra na malé kostičky nakrájet…

Postup:
• Nakrájet maso, nebo pomelte na největší sajbě…
• Nasolit řádně promícháme, dat do lednice a zakrýt folii, nebo čímkoliv…
• Druhý den si na 2 hodiny dopředu dat vodu do lednice, mrazáku…
• Klidně maso před míchání dej na holku do mrazáku- jen hlídejte ať ti úplně nezmrzne- ale aby bylo ledové…
• Pak maso vyndat, přidat koření + půlku vody a míchat (ruce budou bohužel bolet a studit), maso musí být pořád ledové vodu doleva a míchat a míchat, dokud maso nebude lepit na ruku (pustí bílkovinu) …
• To koření dávej postupně a normálně ochutnej;). Kdybys si nebyl jist, den kousíček na pánev a pak ochutnejte a případně si přidej dle chuti…
• Pak do lednice a další den…
• Pak narazit a pozor!! Musí oschnout, nejlépe večer narazit, vyvěsit na hůlku od sebe a v pokojové teplotě nechat do rána…
Ráno do udírny:
• Prvně jen teplo cca 50 °C asi 2hodiny – střevo se musí sušit…
• Pak teprve kouř a 50 °C držet dle tloušťky cca 5-6 hodin…
• Pak 75 °C na cca 2–4 hodiny…

Kolik je devět plus pět ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.

Seznam přihlášených účastníků

Přihlášen Počet Poznámka
Ondřej Rott1
Kamila Lunerová Maqiyémi1
Václav Svoboda Coral1
Tomáš Jurkovič Manehonga2
Václav Svoboda Čhantékič´un1A ptá se vnuk dědy: Jaké máš rád zvířátka? Odpověď Čhantékiče: Jateční, co se dají sníst. Vnuk: To nemyslím, které se dají pohladit!
Nicol Venclová Zi2
Martin Pejša (Medvěd)1
celkem:9 

Přihlášení na akci

Celé jméno + přezdívka: *
Email: *
Upozornit na emailu:
(více adres oddělte čárkou)
Telefon:

Hlásíte se jako: *
Zvolte kmen: *
Poznámka: