Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program výzkum, vývoj a vzdělávání www.stoupaninahoru.cz www.woodcraft.cz Kmenové zřízení STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR ČRDM - Česká rada dětí a mládeže ATOM - Asociace turistických oddílů mládeže ČR

33. výroční sněm LLM

(21.5. 2024)
Stalo se » V LLM
V sobotu 18. května 2024 proběhl na Malém Waldenu  33. výroční sněm Ligy lesní moudrosti.
 
foto

Slavnostní víkend započali někteří woodcrafteři už v pátek 17. května tradiční večerní až noční stavbou týpí. Byl krásný vlahý večer a tábor na louce u rybníka vyrostl jako houby po dešti. Táborové ohně rozsvítily týpí jako velké lampióny. Romantická malebnost, přesně taková, jak to mají woodcrafteři rádi. K ránu se na tábořiště trousily i týmy účastníků letošního ročníku šifrovačky Čiwawa.

fotofotofotofotofotofoto

 



 




 
Sněmovní den začal pozvolna společnou snídaní a pak už následovala smršť aktivit. Do oběda jsme obcházeli stanoviště, kde bylo možné si splnit orlí pera. Tawasentha nás "drtila" činem poznávání ptáků - kdo chtěl, mohl zapisovat v pohodlí v sedě s dalekohledem u nosu. U Waštěwin jsme v lesíku našli 24 hub - ovšem poznat jich 15 na čin už byl opravdu výkon! Na louce se po krátké instruktáži Tokhatamaniho házelo oštěpem a basketbalovým balónem, u Wičákhy se zpívaly národní písně (k dispozici byl seznam těch nejznámějších). Nejatraktivnější na pohled však byla jednoznačně výuka společenských tanců pod vedením Ileyawin, která dokonce ochotně půjčovala svého muže náčelníka jako společníka! Paso doble v podání několika párů genderově vyvážených i nevyvážených byl opravdu zážitek!
 
fotofotofotofoto
 
Mezitím se vyhodnocovaly woodcrafterské a indiánské výrobky. Někteří ještě ani nepoobědvali a už klečeli ve sněmovišti a třeli dřevy jako o život při tradiční soutěži v rozdělávání ohně. Puchýře praskaly, ruce se třásly, plíce škemraly o kyslík a mezi tím vším procházel v klidu Rafal a rozdával troudy, svidříky a dobré rady. Výborné nálady po skončení soutěže hned využil Tokhatamani s Hočhókou a barvitou motivační řečí naverbovali hned 15 soutěžících do 3. ročníku soutěže Woodcraft Ranger. Začali jsme v zápětí poznáváním hlasů ptáků a pak volně přešli do určování rostlin, zvířecích stop, střílení ze vzduchovky a divácky velmi atraktivního paddle boardu na rybníce. Vše vyvrcholilo navečer po vydatné dešťové přeháňce společnou soutěží v přepalování provázku, kdy Waki uvařila na svém ohni málem i večeři, ale provázek ne a ne přehořet. Bavící se (a hlavně opět radící) diváci zatarasili okolo soutěžících polní cestu tak dobře, že průjezd vzdali i místní motorkáři.
 
foto
fotofoto
foto

Někteří nestihli ani povečeřet a už jsme byli svoláni do společného kruhu na louce k předsněmovní etiketě. Divadelní scénku na objednávku omladiny Velké lóže z akce Memecraft pojalo náčelnictvo velmi originálně - do kruhu vtrhla banda roztančených zdivočelých a hlavně nevychovaných lemurů z Madagaskaru a Nechodímu trvalo dost dlouho, než je umravnil a jak se chovat u ohně jim vysvětlil.
 
fotofotofotofoto
 
 
Tím pádem večerní sněm proběhl v náležité úctě a pospolitosti, vyhlásily se všechny soutěže (Woodcraft Rangerem se stal Okeya, o prsa za ním Netopýr a Dva stehy), zazpívalo se, Manehonga na koncovku zafoukal. Orlích per se udělilo požehnané množství a titulů rovných jedenáct! Wašte nebralo konce. Na závěr sněmu jsme zavzpomínali na ty, co tu s námi být nemohou s Bobrem v čele a na Willyho popud skulinkou mezi mraky vyslali vzpomínku i k těm, co už odešli ze sněmovního kruhu napořád...

fotofotofotofoto

Nedělní ráno nám lehce prodloužil déšť, ale při balení mokrých týpí jsme stihli poslední třešničku na dortu - Stojí s pěstí a Tokhatamani otevřeli svou grafickou dílnu a celé dopoledne všem zájemcům tiskli na trika originální krásný linoryt zhotovený speciálně k příležitosti 33. sněmu LLM. Oni sice mají zmožené svaly, ale díky nim jsme si my všichni odnesli výbornou a pozitivní náladu až do svých domovů. A jak řekl na sněmu vlastním synem dojatý Waštélaka - pojďme to šířit dál ve svém okolí!
 
fotofotofotofotofoto



 
 
 
 

V soutěži o nejkrásnější výrobek zvítězili:
  • v kategorii Woodcrafterský výrobek: 1. Tonda Hodal, 2. Manehonga, 3. Waki
  • v kategorii Indiánský výrobek: 1. Tonda Hodal, 2. Želva a Waštélaka, 3. Tawasuta
  • v kategorii Living histori: 1. Stojí s pěstí, 2. Machimia, 3. Tokhatamani
  • cenu v kategorii Malá lóže získala Barunka Macková.
Vítězstvím v rozdělávání ohně se můžou pyšnit:
  • v křesání žen do práchna Ileyawin s časem 0:17;
  • v křesání žen do přírodního troudu Tawasentha s časem 0:20;
  • ve tření dřev (ženy) Lucka Vaňková s časem 5:08;
  • ve tření dřev(muži) Tokhatamani s časem 0:57;
  • a ve tření Rafalových dřev bez luku opět Tokhatamani s časem 0:44.
Woodcraft rangerem se stal Okeya.
 
Velké wašte všem, kdož se soutěží zúčastnili.
 
fotofotofotofoto
 
 
 
 
 
 
 
 
Ája Lehká, kmen Okwaho
 
výsledky soutěží zaznamenal: Tibor Parák - Wičákha
foto: Ája Lehká, Martin Pejša - Medvěd , Magdalena Dvořáková - Waki a Kateřina Sadílková - Ileyawin
 
foto

Komentáře, diskuze

Doposud nebyl zaznamenán žádný komentář.


Kolik je čtyři plus čtyři ? (ochrana proti nevyžádanému příspěvku)

Nový příspěvek
Jméno:*
Email:
WWW:
Odpovědět:
Příspěvek:*
* Povinná položka
Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Správce těchto stránek nemůže ovlivnit jejich obsah a nenese za něj zodpovědnost. Vyhrazuje si však právo je odstranit.
Nepřijatelné jsou zejména urážky, vulgarismy, rasismus, neplacená reklama a příspěvky nesouvisející s příslušným tématem.
Pokud s něčím nesouhlasíte, uveďte důvod a přidejte argumenty. Jinak je váš názor k ničemu a nemá tu co dělat.